Memede Kitle
Memede Kitle
Eğer memenizde bir şişlik hissederseniz mutlaka bir hekime kontrol ettirin. Meme kitlelerinin çoğu zararsızdır ancak bazıları ciddi olabilir.
Memelerinizde kitle varsa doktorunuz muayene edecektir. Şişliğe neyin sebep olduğundan emin olunamadığında, daha ileri tetkikler (mamografi, meme ultrasonu, biyopsi gibi) istenebilir.
Memede kitle, genellikle iyi huyludur (kanserli değildir). Aslında memedeki 10 kitleden, yaklaşık 8-9'u kanserli değildir.
Herhangi bir değişikliği fark edebilmeniz için, memelerinizin normalde nasıl göründüğüne ve elle nasıl hissettiğinize kendinizi alıştırmanız yararlı bir davranış biçimi olacaktır.
Memede Şişlik Nasıl Bir Bulgudur?
Memede oluşan şişlik bir kaya kadar sert veya üzüm ya da bezelye gibi yumuşak olabilir. Meme dokunuzda veya koltuk altı bölgenize yakın bir yerde meme kitleleri oluşabilir. Yumru, sert veya meme dokunuzun geri kalanından farklı olabilir. Ek olarak, yumrunun acı verici veya dokunulduğunda hassas olduğunu fark edebilirsiniz. Bu mutlaka ciddi bir sorunun işareti değildir. Ağrı, adet döneminizle birlikte gelip geçebilir.
Memenizdeki bir yumruya, meme ucunuzun içe doğru dönmesi veya berrak veya kanlı akıntı gelmesi gibi meme ucu değişiklikleri eşlik edebilir. Bunlar meme kanserinin belirtileri olabilir.
Emzirirken memenizde oluşan şişkinliğin, süt kanalının tıkanmasının bir belirtisi olabileceğini unutmayın. Bu durum birkaç gün içinde geçmezse bir genel cerraha başvurmanız yararlı olacaktır.
Kanserli Bir Meme Kitlesinin Belirtileri Nelerdir?
Kanserli meme kitlelerinin belirtileri herkese göre değişir. Bilmeniz gereken şeylerden bazıları şunlardır:
Sert, "farklı" bir şişlik meme kanserinin en yaygın belirtisidir. Doku, çevredeki meme dokusundan çok farklı bir his verir. Başlangıçta hareketli olup daha sonra, daha az hareketli hale gelir.
Özellikle aynada, kollarınız yukarı kaldırılmış haldeyken ciltte çukurlaşma, şişkinlik, büzüşme veya kızarıklık gibi değişiklikler farkedilebilir.
Memenizin şeklinde veya boyutunda değişikliklerin olması, tek bir noktada görülen meme ağrısı, meme ucunuzdan kanlı akıntı, içe dönük meme ucu veya meme ucunuzun pullanması/erozyonu gibi değişiklikler meme kanseri olabileceğine işaret eden diğer belirtilerdir. Bu belirtilerin olması durumunda mutlaka bir genel cerraha başvurmalısınız.
Meme Kitlelerinin Nedenleri Nelerdir?
Meme kitlelerinin nedenleri arasında şunlar vardır:
Fibrokistik değişiklikler: Memede küçük, sıvı dolu keseler ve lifli (lastiksi) doku bir yumru gibi hissedilebilir.
Meme kistleri : Süt kanallarınızda, salgılanan sıvı sıkıştığında sıvı dolu keseler oluşabilir. Menopoza girmemiş kişilerde kistler yaygındır.
Fibroadenomlar : Bu iyi huylu (kanserli olmayan) şişlik, genç kadınlarda (20'li ve 30'lu yaşlarında) en sık görülen meme tümörüdür. Doktorunuz, fibroadenomları kontrol etmek için klinik muayene yaparak ultrason önerebilir.
Fillodes tümörü : Memenizin bağ dokusunda oluşan bir tümördür. İyi huylu, kötü huylu ve ikisinin arasında olan tipleri vardır.
Meme kireçlenmeleri : Çok büyük, iyi huylu kalsiyum birikintileri (genellikle meme küçültme veya doku flebi ameliyatlarını takiben) büyük, sert bir yumru gibi hissedilebilir.
Meme enfeksiyonu : Meme dokusundaki bir enfeksiyon, o bölgede doku sertleşmesine neden olabilir. Bir meme apsesi de oluşabilir (enfeksiyon nedeniyle irinle dolu sert, ayrı bir yumru).
Meme kanseri : Meme dokusunda büyüyen kötü huylu bir tümör yumruya neden olur.
Memelerde Ne Tür Kitleler Normaldir?
Meme dokusu doğal olarak, inişli çıkışlı bir yapıya sahip olabilir. Bazı insanların memeleri diğerlerinden daha dolgundur. Memeleriniz, her iki tarafta da da aynı hissi veriyorsa, bu dolgunluk hissi sizin için muhtemelen normaldir. Ancak daha sert veya farklı hissettiren topaklar endişe kaynağı olabilir. Memenizde yeni bir şişlik bulursanız veya mevcut şişliklerinizde bir değişiklik olduğunu fark ederseniz, bir genel cerraha başvurmanız iyi bir tercih olacaktır.
Memede Kitle Kanser Olduğum Anlamına mı Gelir?
Meme kitleleri meme kanserinin belirtilerinden biridir. Ancak çoğu zaman memedeki kitleler kanserli değildir. Diğer birçok durum memede kitlelere neden olabilir.
Memede kitle fark ederseniz bir genel cerraha , mümkünse meme hastalıkları konusunda deneyimli bir genel cerraha başvurun. Eğer kitle kanser ise, tedavi erken başlandığında daha başarılı olur.
Memedeki Kitle Bir Enfeksiyon mudur?
Meme enfeksiyonları nispeten yaygındır ve hem emziren hem de emzirmeyen kişilerde ortaya çıkabilir. Ağrı, kızarıklık ve bazen bir yumru veya sertleşmiş bir doku alanıyla birlikte hızla (günler ila bir hafta) ortaya çıkma eğilimindedirler. Meme apsesine ilerleyebilirler. Bu durumda, yine bir cerraha görünmeniz uygun olacaktır.