Meme Ağrısı

Meme Ağrısı

Meme Ağrısı

Meme Ağrısı (Mastalji, Mastodini)

Meme ağrısı her yaştan kadınlarda yaygındır. Memelerdeki ağrı genellikle tek başına meme kanseri belirtisi değildir.

Memelerim Neden Ağrıyor?

Meme ağrısı her yaştan kadınlarda çok yaygındır.

 

Ağrılı veya hassas memelere sahip olmak çok fazla kaygıya neden olabilir. Ancak memelerdeki ağrı genellikle tek başına meme kanseri belirtisi değildir. 

Birçok kadın normal adet döngüsünün (dönemlerinin) bir parçası olarak meme ağrısı yaşar. Buna döngüsel meme ağrısı denir.

Regl dönemiyle ilgisi olmayan, kalıcı meme ağrısı, döngüsel olmayan meme ağrısı olarak bilinir.

Bazen sanki memedeymiş gibi hissedilen ağrı, memedeki bir kasın çekilmesi gibi başka bir yerden kaynaklanıyor olabilir. Buna yansıyan meme ağrısı (göğüs duvarı 
ağrısı) denir.

1. Adet Dönemine Bağlı Meme Ağrısı (Döngüsel Meme Ağrısı)

Pek çok kadın adet döneminden bir hafta kadar önce her iki memede de rahatsızlık ve şişlik hisseder. 

Ağrı hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve memeler hassaslaşabilir ve dokunulduğunda acı verebilir.   

Ağırlık, hassasiyet, yanma, batma veya bıçaklanma ağrısı veya gerginlik hissi hissedebilirsiniz.

Ağrı genellikle her iki memeyi de etkiler ancak, yalnızca bir memeyi etkileyebilir. Ayrıca koltuk altına, kola ve kürek kemiğine de yayılabilir. 

Döngüsel meme ağrısı, adet döngüsü sırasında değişen hormon seviyeleriyle bağlantılıdır. Ağrı genellikle adet dönemi başladığında kaybolur. Bazı kadınlarda bu tür ağrılar kendiliğinden geçse de tekrar ortaya çıkabilir.

Bu tür ağrılar genellikle menopozdan sonra durur, ancak menopoz şikayetleri için hormon tedavisi (HRT) alan kadınlarda meme ağrısı görülebilir.  

Meme ağrısı aynı zamanda, hormon içeren doğum kontrol haplarının alınması veya değiştirilmesiyle de ilişkili olabilir.
    

2. Adet Dönemiyle Bağlantılı Olmayan Meme Ağrısı (Döngüsel Olmayan Meme Ağrısı)

Döngüsel olmayan meme ağrısına neyin sebep olduğu genellikle belirsizdir.

Şunlarla ilgili olabilir:

  • İyi huylu (kanser değil) meme değişiklikleri
  • Daha önceki meme ameliyatı 
  • Travmatik meme yaralanmaları 
  • Daha büyük memelere sahip olmak 
  • Bazı antidepresan ilaçlar ve ginseng gibi bazı bitkisel ilaç tedavilerinin yan etkileri
  • Stres ve kaygı da meme ağrısıyla bağlantılı olabilir. 

Döngüsel olmayan meme ağrısı sürekli olabilir veya gelip gidebilir. Menopoz öncesi ve sonrası kadınları etkileyebilir. 

Ağrı bir veya iki memede olabileceği gibi tüm memeyi veya belirli bir bölgeyi de etkileyebilir. Yanan, iğnelenen, bıçaklanan bir ağrı ya da gerginlik hissi olabilir. 

Döngüsel olmayan meme ağrısı sıklıkla zamanla kendiliğinden geçer. Bu durum, bunu yaşayan kadınların yaklaşık yarısında olur.

3. Yansıyan Meme Ağrıları (Göğüs Duvarı Ağrısı)

Göğüs duvarı ağrısı sanki memeden geliyormuş gibi hissedilebilir, ama aslında başka bir yerden kaynaklanabilir.

Göğsünüzdeki bir kasın çekilmesi, kemik ve/veya kıkırdak dokunun iltihaplanması, akciğer, mide ve hatta safra kesesi gibi diğer bazı organ rahatsızlıkları yansıyan meme ağrılarının nedeni olabilir.

Meme Ağrısının Teşhisi

Doktorunuz göğüslerinizi inceleyecek ve sahip olduğunuz ağrının türü ve ne sıklıkta meydana geldiği hakkında bir öykü alacaktır. 

Ağrının ne kadar sürdüğünü, ne kadar şiddetli olduğunu veya ağrının dönemlerinizle bağlantılı olup olmadığını kontrol etmek için doktorunuz sizden basit bir ağrı tablosu doldurmanızı isteyebilir. 

Doktorunuz döngüsel olmayan meme ağrınız veya göğüs duvarı ağrınız olabileceğini düşünüyorsa muayene sırasında öne eğilmenizi isteyebilir. Bu, ağrının göğsünüzün içinde mi yoksa göğüs duvarında mı olduğunu değerlendirmelerine yardımcı olmak içindir. 

Doktorunuz  sizi  daha detaylı bir değerlendirme için uzman doktorlar veya hemşireler tarafından görüleceğiniz bir göğüs kliniğine yönlendirebilir .


Meme Ağrısının Tedavisi

Döngüsel ve döngüsel olmayan ağrıyı tedavi etme seçenekleri genellikle aynıdır, ancak döngüsel olmayan ağrının tedavisi her zaman o kadar kolay değildir. 

Döngüsel meme ağrınız varsa, doktorunuz bunun aylık döngünüzün normal bir parçası olduğu konusunda sizi bilgilendirecektir. 

Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri 

Diyet 

Doktorunuz ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilecek, deneyebileceğiniz bazı şeyler önerebilir, ancak bunların işe yaradığını gösteren kanıtlar sınırlıdır. 
Bunlar:
Az yağlı bir diyet  
Yediğiniz lif miktarını artırmak
Kafein ve alkolün azaltılması

Bedeninize tam oturan sutyen

Gündüz, herhangi bir fiziksel aktivite sırasında ve geceleri  destekleyici ve  iyi oturan bir sütyen giymek faydalı olabilir.

Gevşeme ve tamamlayıcı terapiler 

Bazı kadınlar, döngüsel meme ağrısı semptomlarını azaltmada gevşeme uygulamalarını içeren terapiyii veya akupunktur ve aromaterapi gibi  diğer tamamlayıcı tedavileri yararlı bulmuşlardır.

Doğum kontrol hapları

Ağrınız doğum kontrol hapı almaya başladığınızda başladıysa, farklı bir hapa geçmek işe yarayabilir. Ağrı devam ederse, prezervatif, hormonal olmayan bir RİA (rahim içi araç) veya başlık (diyafram) gibi hormonal olmayan bir doğum kontrol yöntemini deneyebilirsiniz. 

HRT (Hormon Replasman=yerine koyma Tedavisi)

Menopoza giren kadınlar, şikayetleri olduğunda HRT alabilirler. Ağrınız HRT alırken başladıysa veya arttıysa ve kısa bir süre sonra geçmiyorsa doktorunuza bildirin. 

Çuha çiçeği veya yıldız çiçeği yağı

Omega-6 yağ asitlerinden olan gama-linolenik asit (GLA) adlı esansiyel yağ asidinin düşük seviyelerde olmasının, döngüsel meme ağrısına katkıda bulunabileceğine dair kanıtlar vardır. Ancak araştırmalar, ilave GLA almanın her zaman ağrıya yardımcı olmadığını göstermiştir. Buna rağmen doktorunuz çuha çiçeği veya yıldız çiçeği yağını (GLA içeren) denemenizi önerebilir. Doktorunuz size ne miktarda ve ne kadar süreyle alacağınızı söyleyecektir. 

Ağrı kesici 

Araştırmalar ağrı kesicilerin meme ağrısına, özellikle de döngüsel olmayan ağrıya yardımcı olabileceğini göstermiştir. 

Ağrı kesiciler doğrudan etkilenen bölgeye jel halinde uygulanabilir. Tablet olarak da alınabilir. 

Hormon ilaçları 

Ağrınız şiddetliyse, uzun sürüyorsa ve daha önce bahsedilen seçeneklerden hiçbirinde düzelme olmadıysa doktorunuz size hormon baskılayıcı bir ilaç vermeyi düşünebilir.
 
Bu ilaçların yan etkileri vardır, dolayısıyla yalnızca yararları ve olası riskleri tartışıldıktan sonra önerilebilir. Uzmanınız size hangi dozu, ne kadar süreyle almanız gerektiğini söyleyecektir. 

Meme Ağrısıyla Başa Çıkmak

Meme ağrısı çok rahatsız edici olabilir ve birçok kadın meme kanseri olabileceğinden endişe duymaktadır. Çoğu durumda meme ağrısı, memelerdeki normal değişikliklerin sonucu olacaktır. 

Meme ağrınızın normal olduğundan ve meme kanseri olmadığınızdan emin olsanız bile ağrı çoğu zaman devam eder. Bu durum, özellikle doktorunuz size meme ağrınızın kesin nedenini söyleyemediği takdirde üzücü olabilir. 

Meme ağrısından etkilenen kadınlar korku, hayal kırıklığı veya çaresizlik gibi birçok farklı duyguyu hissedebilir. Meme ağrınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak onu iyileştirmese de, yaşamınız üzerinde kontrolü yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir. 

Şiddetli, uzun süreli meme ağrısı bazen kadının günlük aktivitelerini etkileyebilir, bu da anksiyeteye ve bazılarında depresyona neden olabilir. Ancak çoğu kadın için durum böyle değildir ve ağrılarına yardım edilebilir veya tedavi edilebilir.

Meme ağrısının olması meme kanseri riskinizi arttırmaz. Ancak yine de memelerinizin farkında olmanız ve ağrının artması veya değişmesi durumunda ya da memelerinizde başka değişiklikler fark etmeniz durumunda doktorunuza tekrar başvurmanız önemlidir.

Konu Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin İletişime Geçiniz